dijous, 26 d’octubre del 2017

RAMON SOLER ENS PARLARÀ DEL SEU LLIBRE "FIL I CARBÓ" AL CLUB DE LECTURA


El proper 22 de novembre a les 19.30 h. comptarem amb la presència de Ramon Soler a la tertúlia del Club de Lectura, per comentar el seu llibre Fil i carbó.

És un acte obert a tothom, als membres del club de lectura i també a totes aquelles persones que hi estiguin interessades i que hi vulguin assistir.

Ramon Soler i Riba és fill del Guixaró (Berguedà), una colònia tèxtil de la riba del Llobregat,on va créixer. Actualment treballa en aquest ram. 
Ha escrit diferents llibres d’història i altres treballs d’àmbit comarcal: El Guixaró: 1890-1989 (1993), Viure vora la mina (1996), Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà (1997) juntament amb Josep Oriola, Rescloses, canals i turbines del Berguedà, Viladomiu Nou (2005), i Les xemeneies del Berguedà (2012). 

També ha escrit les novel·les:

Fil i carbó (2003) . Dilluns de Pasqua de 1944. L'Espà, un llogaret del municipi de Saldes, pateix l'accident de mineria més important de tot el país. Trenta quatre homes morts. Vídues, canalla i vells resten desolats allà en aquell racó del Berguedà. La Pepita, mare d'un fill i prenyada d'un altre, queda vídua, però se sent forta i valenta per continuar endavant. Amb el temps, aconseguirà fugir de la persona que fins aleshores la retenia en aquelles muntanyes, però el que es trobarà a la vall no serà precisament un camí fàcil.

Peguera: l’ànima d’un poble (2004). Peguera fou un
nucli industrial molt important a tocar de Berga. La natura, acompanyada del silenci, semblen haver-s’hi adormit. La novel·la ens transporta en aquest món industrial. És una obra plena d’amors i desamors on la gent del poble no es podia barrejar amb la classe alta. A Peguera també si pot copsar i conèixer una colla d’oficis (avui malauradament desapareguts). El marxant, els capellans, els Ferrer, el Pelapins, les remeieres i tota una munió de personatges fan que l’obra sigui amena i ens transporti al passat. El cant dels ocells, les maduixes petites i vermelles, els renecs d’aquella gent, el grinyol de les rodes del tren i el silenci de la neu, fan que aquesta novel·la esdevingui gairebé un llibre instructiu per les moltes vicissituds que s'hi poden trobar. 


Peguera i l'home de gel (2016). És el segon llibre de la trilogia de Peguera i la continuació de Peguera, l’'ànima d'’un poble.
És una excel·lent novel·la, que retrata amb una precisió gairebé quirúrgica l’ambient que es va viure a Espanya i, particularment a la Catalunya central, els temps previs a la Guerra Civil Espanyola. Et posa a la pell de personatges molt ben definits, amb una càrrega emotiva molt intensa. L’autor es basa en una rigorosa documentació històrica, fet que li permet transportar el lector pels paisatges de la geografia espanyola i pels fets ocorreguts amb una gran naturalitat i amb un gran realisme, amb uns paisatges, descripcions i diàlegs d’una gran riquesa. Una novel·la d’altíssim contingut humà i moral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada