dijous, 24 de novembre del 2016

COMMEMOREM EL 700 ANIVERSARI DE LA MORT DE RAMON LLULL

El passat 15 de novembre, l'Àrea Infantil de la Biblioteca va quedar petita durant la narració d'El llibre de les bèsties que ens va explicar l'Albert Estengre, per tal de commemorar l'Any Llull.

El Llibre de les bèsties és una obra inclosa dins de Fèlix o Llibre de meravelles escrit entre el 1287 i el 1289.
El Llibre de les bèsties té entre els personatges principals Na Renard, una guineu àvida de poder que farà i desfarà per aconseguir influència i riquesa a qualsevol preu.
A través d’aquesta faula, Ramon Llull fa una reflexió política i una crítica al comportament humà. Temes com l’ambició, l’avarícia, la traïció, la ingenuïtat o la falta d’esperit crític són presentats al lector com a exemple d’allò que no ha de ser.

Ramon Llull va néixer a Mallorca cap al 1232. Els primers anys de la seva vida va estar vinculat a la cort de Jaume I, on treballava.

A Vida coetània, una autobiografia dictada per Ramon Llull, descriu com a l’edat de trenta anys va tenir una visió i es va “convertir”. La seva va fer un gir: va deixar la cort i la seva família, esposa i dos fills, i es va dedicar a l’estudi i la difusió del cristianisme. Va iniciar una etapa de formació en la qual va estudiar llatí, àrab, filosofia, teologia i ciència.

Ramon Llull va ser escriptor prolífic. La seva obra inclou llibres sobre filosofia (Ars Magna), ciència, educació (Blanquerna) o mística (el Llibre de meravelles, que inclou el Llibre de les bèsties) i poesia. Té una bibliografia extensa (es calcula que va escriure uns 256 llibres) escrita en llatí i àrab, però sobretot en català. Va ser el primer autor que va fer servir la llengua vernacla amb l’objecte de difondre millor el seu missatge.
El seu propòsit de predicació del cristianisme, Ramon Llull va viatjar per Europa i el nord d’Àfrica (Tunis i Bugia). Va ser a la tornada d’un viatge a Tunis, l’any 1316, i després d’haver sofert un atac, que Ramon Llull va morir.

El caràcter multidisciplinari de Ramon Llull li ha fet assolir un lloc cabal dins la cultura catalana. L’Any Literari Llull 2015-2016 commemora els set-cents anys de la seva mort.

L'Albert Estengre, amb el seu estil característic i amb molt d'humor ha anat explicant les diferents estratègies de tots els animals del país de les bèsties, el lleó, la guineu, l'hipopòtam, el corb, el cavall...

Aquí ho podeu veure:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada