dimarts, 22 de setembre del 2015

TESTIMONI DE LA HISTÒRIA

Us recomanem el llibre Treblinka de Chil Rajcham editat per Seix Barral el 2014

És el testimoni escruixidor de Chil Rajchman en el qual relata la seva deportació, juntament amb la seva germana, i els deu mesos de captiveri que va passar al camp d’extermini de Treblinka, fins que va aconseguir fugir-ne el 2 d’agost de 1943.
Aquestes memòries, escrites originàriament en jiddisch, no es van publicar fins després de la mort de l’autor el 2004, tal com era la seva voluntat.
Com a epíleg inclou el text El infierno de Treblinka de Vasili Grossman, que explica detalladament el funcionament del camp i els procediments de tortura i aniquilació de les víctimes usats pels nazis.

Chil Rajchman va néixer el 1914 a Lotz, Polònia, en el si d’una família jueva i era el més gran de sis germans. Va fugir de la ciutat amb la seva germana i foren detinguts i deportats a Treblinka. Va participar en la rebel•lió del camp del 1943, i va aconseguir escapar sent un dels cinquanta set supervivents del camp. Després d’estar dos anys amagat en diferents espais, on va escriure aquestes memòries, va emigrar el 1946 a l’Uruguai, on va formar una família i hi va viure fins a la seva mort el 2004.

El camp de Treblinka no era un camp de concentració convencional, era un camp d’extermini, el més perfeccionat de l’Operació Reinhard (pla per aniquilar els jueus polonesos i altres persones). Fou construït el 1942 i hi van perdre la vida unes 800.000 persones, jueus europeus, polonesos, gitanos i presoners polítics.
Estava situat a 108 kilòmetres de Varsòvia i constava d’un camp de treballs forçats (Treblinka I) i d’un complex sofisticat de cambres de gas, barracons per al personal, foses comunes i pires de cremació (Treblinka II).

El llibre mostra els diversos estats d’ànim de l’autor, però destaca la seva serenitat en el moment de narrar tot el què li passa: la pèrdua de la seva germana, com s’adapta a cadascuna de les circumstàncies, les estratègies que duu a terme per tal de sobreviure... etc.
És un llibre dur, però val la pena llegir-lo perquè és el testimoni d’un fets històrics que no s’haurien de repetir mai més.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada