divendres, 25 de gener del 2013

XERRADA: "EL CAS DELS CATALANS, TOTS A WESTMINSTER"


La Biblioteca de Súria va acollir dimecres, 24 de gener, la xerrada ’El cas dels catalans’, dins del programa de la Festa de Sant Sebastià. Prop d’una seixantena de persones va assistir a l’acte, que va tenir lloc després de la concentració celebrada davant la Casa de la Vila en suport de la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya.

’El cas dels catalans’ és un episodi històric que fa referència a la protesta que un grup de diputats anglesos va presentar l’any 1714 per l’incompliment de la corona anglesa al pacte de suport signat amb Catalunya durant la guerra de successió. Gairebé tres segles després, el juliol de 2010, catorze diputats britànics van promoure una altra moció de suport als drets nacionals catalans. Com a mostra d’agraïment, es va posar en marxa a Catalunya la campanya ’Tots a Westminster’ per recollir adhesions a aquesta iniciativa parlamentària, recolzada per representants de gairebé tots els partits britànics. 


La xerrada va anar a càrrec de l’historiador Agustí Soler i de Josep Boladeras, membres de l’Associació Francesc de Castellví. Els dos ponents van coincidir en la necessitat d’internacionalitzar les aspiracions catalanes d’assolir la plenitud nacional per tal de continuar avançant cap a aquest objectiu. Segons Josep Boladeras, la guerra de successió va ser ’la primera gran guerra mundial’ perquè hi van participar tropes d’arreu d’Europa. Per la seva banda, Josep Boladeras va explicar que el Regne Unit es va convertir en un gran imperi gràcies a les compensacions territorials i mercantils que va rebre a canvi d’incomplir el pacte de suport a Catalunya. 


 La campanya ’Tots a Westminster’ va recollir prop de 13.000 signatures de persones, institucions i entitats catalanes d’arreu del món. Els dos ponents també van avançar que a partir del mes de març s’iniciarà una altra campanya de suport a les aspiracions nacionals d’Escòcia. La xerrada ’El cas dels catalans’ va ser organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Súria i la plataforma Súria per la Independència. 

Informació extreta del web de l'Ajuntament de Súria (www.suria.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada