dilluns, 29 d’octubre del 2012

"LOS BUDDENBROOK", UNA GRAN NOVEL·LA


És la primera novel·la de Thomas Mann (Lübeck 1875- Zuric 1955) publicada el 1901, quan tenia 25 anys, amb la qual va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1929.

Basada en la història de la seva pròpia família, aquesta novel·la parla de la decadència d’una família de l’alta burgesia alemanya del segle XIX, a través de la història de quatre generacions (de 1835 a 1876).
Els Buddenbrook són una família de comerciants que gaudeixen d’una posició social i econòmica privilegiada. S’erigeixen com una de les nissagues principals de la ciutat.
La història arranca en el punt àlgid de l’esplendor familiar quan el patriarca Johann Buddenbrook, estrena la seva nova casa, totalment adequada a les seves necessitats sorgides del seu status social. A partir d’aquest moment s’esdevé una decadència en tots els àmbits: l’econòmic i social, amb el pas de les generacions es fa evident; els personatges, rebaixen el seu nivell d’exigència i van fent petites concessions al que s’espera d’ells socialment.

L’autor defineix el caràcter dels personatges, retrata la seva evolució vital, des de la joventut fins a la maduresa, el desenvolupament de la seva personalitat i les seves actuacions.
Per refermar la posició social de la família Buddenbrook, alguns dels seus membres intercalen en les seves converses algunes paraules en francès. Per contra, el personal de servei de la família i les classes més populars mantenen paraules en el dialecte Plattdeutsch (baix alemany) parlat al nord d’Alemanya i considerat vulgar.

Amb una narració molt detallista, l’autor fa passar el temps lentament, explica el dia a dia d’aquesta família, la tranquil·litat i la rutina quotidianes. És com si els lectors fóssim espectadors de simples escenes: un sopar, una reunió, la conversa durant un passeig, etc.
Malgrat la senzillesa argumental, també s’hi entreveu el rerafons històric de l’època.

En definitiva és una gran novel·la que recomanem plenament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada