dijous, 15 de desembre del 2011

JANE EYRE : ADAPTACIÓ D'UNA OBRA CLÀSSICA AL CINEMA

Aquests dies podeu veure als cinemes una versió cinematogràfica de la novel·la Jane Eyre, de Charlotte Brönte. La pel·lícula, dirigida per Cary Fukunaga aquest 2011, està protagonitzada per Mia Wasikowska en el paper de Jane Eyre i Michael Fassbender en el de Rochester.

El film, amb una escenografia molt treballada, es va presentar al darrer festival de Sitges, justificat pel component fantàstic d'aquesta versió. La crítica especialitzada, en va elogiar l'elegant i vehement direcció de Cary Fukunaga, i, sobretot el treball interpretatiu dels dos protagonistes.

La història se situa al segle XIX. L'òrfena Jane Eyre és expulsada de la seva pròpia llar per la seva cruel tia Reed i acaba ingressada en un orfenat, on rep un tracte duríssim. La seva personalitat entranyable sobreviu a les pitjors condicions i acaba treballant d'institutriu en una gran residència propietat d'un home aparentment contradictori, Edward Rochester, de qui s'enamora. Tot i que Jane Eyre acaba fugint de la casa, amb el temps comprèn els motius de les estranyes actituds de Rochester.

L'autora Charlotte Brontë (Thornton 1816 - Haworth 1855), és la més gran de les germanes Brontë, totes elles escriptores.
La rígida disciplina imposada pel seu pare, un pastor anglicà, i la prematura mort de la seva mare i de dues de les seves germanes van perfilar la narrativa d'aquestes escriptores: Emily, autora de la cèlebre Cims borrascosos (1847), Anne, autora de L'arrendatari de Wildfell Hall, i, especialment, Charlotte, dominada per la sensibilitat i la fantasia romàntiques.

La publicació de Jane Eyre (1847), que va tenir un gran èxit, va consagrar Charlotte com a escriptora després que la seva primera novel·la, The professor, publicada pòstumament el 1856, fos rebutjada per diversos editors. Altres obres d'aquesta escriptora són Shirley (1849), i Villette (1853).

A la Biblioteca de Súria trobareu una versió d'aquesta obra en anglès editada per l'editorial Campbell, i una versió cinematogràfica en DVD dirigida per Franco Zeffirelli i protagonitzada per William Hunt, Charlotte Gainsbourg i Elle McPherson.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada